Jul med Spillemændene, Kala-OK og Kirsten & Marie, Ice Cream Cathedral og System


Jeg synes, at I skal have en lille bitte julegave fra Regnsky også. Derfor får I en samling af numre, som I kan lytte til, mens I hænger glaskugler på et grantræ, stopper en and med æbler eller drikker portvin med farmor. De første to numre er nok mest egnede til den slags gøremål. De sidste er derimod dejlige, hvis du som jeg bare skal cykle en tur gennem meget tomme København for at komme hjem til jul, og mangler lidt selvvalgt lydlig erstatning for fraværet af biler, sirener og mennesker, sådan helt generelt.

Numrene kommer fra nogle af de artister, vi har været utroligt glade for at præsentere på Regnsky i løbet af året, og lægger derfor godt op til det, du kan glæde dig til på Regnsky mellem jul og nytår…

Det første nummer kommer fra Spillemændene, det band jeg har lyttet vildt meget til, men af randsaglige årsager aldrig før skrevet om. Den kendsgerning skal ændres nu. Hvis du gerne vil vide, hvorfor julemanden ikke dukker op i aften, så skal du trykke på “play” ovenfor: “Julemandens Død” er et glimrende eksempel på Spillemændenes evne til at forene WTF?! med en seriøs funktionsharmonisk optur, sære indfald med selvfølgelige melodier og vanvittig velspillenhed med knuder på tungen. Hvis salmerne har givet et lidt mindre musikalsk begavet familiemedlem blod på tanden, kan du jo opfordre vedkommende til at synge med på “Julemandens Død”. Jeg lover dig, at du får fred bagefter.

Nu glemmer vi funktionerne, og tager en ren harmonisk optur. Igen i år har pladeselskabet Tambourhinoceros givet mig nogle fantastiske oplevelser, ligesom Det Elektriske Barometer både har åbnet mine ører for fantastisk musik og varetaget sin evige plads som en lidt svært definérbar ven. Radioprogrammets julesang, som to af pladeselskabets artister står bag, skrev jeg om den 1. december, og 22 dage efter så det ud som om, at deres spådom om at “Julen Blir Hvid” holdt stik. Det gør den, hvis du som 2/3 dele af musikerne bag, værten på radioprogrammet og hovedparten af mændene bag pladeselskabet kommer fra Nordjylland. Så tillykke til Kala-OK og Kirsten & Marie: I har ikke blot lavet en ovenud dejlig julesang, I har også gjort jer bemærkede som dygtige spåmænd.

Kala-OK og Kirsten & MarieJulen Blir Hvid
[audio:https://www.regnsky.dk/wp/wp-content/uploads/2012/11/Julen-Blir-Hvid-LIM11.mp3]

De snyder det ene smukt frostklare nummer efter det andet ud af næsen, de fine unge mennesker i Ice Cream Cathedral. For et par uger siden var det vinterhymnen “Wintery Minds”, og i dag er det den deciderede julesang “Gingerbread”, som finder vej ud til deres voksende skare af opmærksomme lyttere. Kan du undgå at blive helt let om hjertet, når de klokker kimer? Selvom det ikke er Ice Creams bedste nummer, giver det mig en sær lyst til at se Disneys Juleshow med min lillebror. En ganske rar følelse.
Gingerbread” kommer fra en jule-ep, som Ice Cream Cathedrals bandkollektiv Oh My! netop har udgivet digitalt.

Ice Cream CathedralGingerbread
[audio:https://www.regnsky.dk/wp/wp-content/uploads/2012/12/OhMy-Ice-Cream-Cathedral-Gingerbread.mp3]

Vores sidste lille ting til dig er af en noget andet støbning. Den står System nemlig bag. System er dig næppe ukendt, for trioen består af dansk elektronisk musiks tre grand old men: Anders Remmer, Jesper Skaaning og Thomas Knak. Sidstnævnte interviewede Lasse i sommers i anledning af hans samarbejde med jazzguitaristen Jacob Bro, men nu er Knak tilbage hos sine gamle legekammerater. Og den genforening er det dejligt at lytte til. Det er svært at definere et elektronisk nummers jule-faktor (damn you, traditionsbundne hoved), men jeg bilder mig ind, at den sagte knitren og den skiftevist let melankolske og opløftende melodier kan gøre “Popc” egnet til denne højtid. En fin lille gave er det i hvert fald.
Glædelig jul.

SystemPopc
[audio:https://www.regnsky.dk/wp/wp-content/uploads/2012/12/System-Popc.mp3]

Del og kommentér

Ingen kommentarer endnu.
Vil du være den første?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *