JÆRV – Et hav af vellyd

Tilbage i november havde jeg fornøjelsen af at opleve Amanda Glindvad og JÆRV live for første gang, da hun sammen med vores aarhusianske yndlinge Velvet Volume optrådte på Ideal Bar i København. På sådan en aften kan man ikke lade være med at blive glad på dansk musiks vegne, for der er ingen tvivl om, at det er to af landets allerkraftigt lysende talenter inden for hver deres del af det musikalske spektrum. Og det bliver kun bekræftet på JÆRVs debut EP “Dit Hav”, som udkommer den 11. marts.

JÆRV
Foto: Jannick Boerlum

For mens Velvet Volume i høj grad lever på deres energi og en uimodståelig bundaarhusiansk charme, er JÆRV unik i form af Amanda Glindvads inderlighed og den lethed, hvorpå de sætter tanker i gang i hovedet på lytteren gennem deres kaotiske lyriske univers. Omdrejningspunktet i deres underligt optimistiske, dystopiske hverdagsunivers er utvivlsomt Amanda Glindvads vokal. Det kommer eksempelvis til udtryk på EP’ens første af i alt seks numre: “I Staver“, som blev udsendt som single allerede i efteråret.

På åbningsnummeret – og resten af EP’en – ledsages Glindvads vokal af velproducerede elektroniske bølgesprøjt, som på elegant vis holder lytteren fast i JÆRVs ambivalente univers. Men hvor “I Staver” er et energisk værk, er andet nummer “Skurk” anderledes minimalistisk i sin produktion og messende i sit udtryk, hvilket skaber en god dynamik på pladen uden at virke forstyrrende. For mig fungerer de insisterende gentagelser af linjerne “Hævn dig nu // Få det så gjort // Så du blir stor // Så du blir stor // Gå foran mig langsommere // Gå foran mig langsommere” som en lidet provokerende og sarkastisk kommentar til nutidens digitale konflikthåndtering – eller mangel på samme – hvilket for mig er et fantastisk eksempel på Amanda Glindvads metaforiske skrivestil.

Variationen fortsætter på tredje nummer, som er den anden allerede-udgivne single, “Falder“. Her er tempoet igen skruet op, og den dystre indledning er erstattet af en snert af håb, som leder tankerne mod 00’ernes glade dage, hvor MGMT og M83 sad på den energiske elektropop.

JÆRV – Falder

Fjerde nummer “Konkylielyd” fortsætter på mange måder i samme spor, omend der her trækkes tråde til drømmepoppen mixet med et marchband. En temmelig spøjs kombination, men alligevel en af mine klare favoritter på albummet. Det er forfriskende, det er drømmende, og det sætter gang i mine sovende forårsfornemmelser.

For mig kommer højdepunktet i form af titelnummeret, “Dit Hav“. Her tager Amanda Glindvad et lyrisk opgør med den selvoptagethed og den selviscenesættelse, som lige nu præger vores måde at agere på online; at vi befinder os i vores eget “selvoptagede hav.” Med linjer som “Det var, da vi var små, at du kunne leve”, fortæller JÆRV historien om forandring, om længsel og om en verden, hvor man glemmer sig selv og sine. Det er i bund og grund den fortælling, som går igen på alle numrene og gør EP’en til den bedste og mest formfuldendte debutudgivelse, jeg har haft fornøjelsen at lytte til, siden Blaue Blume udsendte “Beau & Lorette” for snart to år siden.

EP’en vender tilbage til det dunkle hjørne på afslutningsnummeret “Ingen Alder”, hvor JÆRV udfordrer nogle menneskers manglende evne til at sætte sig i andres sted. Nummeret starter som en stille fortælling, inden den eksploderer i, hvad der føles som et vredesudbrud i frustration over den manglende forståelse.

Heldigvis kan jeg berolige JÆRV med, at deres musik er til at forstå. Jeg har svært ved at putte det ned i en bestemt kasse, medmindre der findes en kasse med påskriften: “Dansk musiks fremtid”. For jeg må indrømme, at jeg er dybt, dybt imponeret over, hvor høj en kvalitet JÆRV holder igennem EP’ens seks numre, og hvis nogen skulle finde på at bede mig om at definere god musik, så kan jeg svare dem meget enkelt: Lyt til Dit Hav.

Del og kommentér

Ingen kommentarer endnu.
Vil du være den første?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *