Velkommen til nye skribenter og til en hemmelig klub – islandske GDRN

Regnsky er stolte af at kunne løfte sløret for sin hidtil mest ambitiøse stab af skribenter. Vores kvintet er blevet til et flot ni-mandshold takket være tilførelsen af fire fremragende skribenter, der i endnu højere grad vil forkæle vores ører og øjne med ny musik.

Vi vil gerne byde velkommen til Laura Fromm, Mathias Gavnholt, Nikolaj Boesby Skou og Line Mortensen. Sidstnævnte er i fare for at gå i udbrud som islandsk vulkan, hvis ikke hun snart får lov til at dele en ny musikalsk kærlighed med vores læsere.

Så her får hun ordet!

Sidste måned udgav islandske sangerinde GDRN sit debutalbum, Hvað ef. Sidste uge opdagede jeg det. I dag er jeg en lykkelig person. Jeg vil give et stort mentalt kram til Spotifys Release Radar og samtidig afsløre, at jeg den forgange uge har hørt Hvað ef på repeat.

For et par år tilbage gik jeg på skattejagt i den islandske festival Iceland Airwaves’ program, og dengang kastede jeg min kærlighed på sangeren Auður. Han er at finde på to af GDRN’s tracks, og det er da også den vej rundt, at jeg har opdaget GDRN, der bærer det borgerlige navn Guðrún Ýr Eyfjörð. Hvis jeg skal anbefale hende, så fortjener Auður i samme ombæring også en mindst lige så stor anbefaling, og de to tracks, han gæster på Hvað ef, er også små perler – især titelnummeret kan anbefales!

GDRN’s univers sender mine tanker hen på Banks og Chinah, og vokal-arrangementerne kan til tider føles Lorde-agtige, dog pakket ind i en tungere elektronisk lyd, der ikke er bange for at bruge de klassiske pop-klap og trap-trommer. Hvað ef-albummet har en solid grundlyd af bløde og dybe elektroniske elementer med en særlig nordisk kant, især tilføjet af sproget. Det er en lyd, man må kreditere producerduoen Ra:tio fra Reykjavik, der står bag hele albummets lyd. Selvom jeg i bund og grund er vild med alle sangene, vil jeg dog særligt fremhæve titelsangen Hvað ef, balladen Ein og den tunge Það sem var, der alle står virkelig stærkt. Der er dog også gjort plads til de mere klassisk poppede indslag med Komdu yfir og Lærtur mig.

Med under 1.000 følgere på Facebook føler jeg mig som medlem af en endnu hemmelig klub, der har opdaget GDRN. Lidt research fortæller mig, at den islandske sangerinde inden debutalbummet kun havde udgivet de to singler Ein og Það sem var, men de havde hurtigt fanget manges opmærksomhed. Hun har da også sikret sig sin plads på Iceland Airwaves’ program til november. På albummet findes også en feature fra den islandske rapper Floni – den poppede Lætur mig – hvilket giver liv til en teori om, at det måske er den vej igennem, at GDRN har fået en del af sin fortjente hype i hjemlandet. Musikvideoen til nummeret har da også rundet de 25.000 streams, og er at findes øverst på Spotify under hendes “populære sange”.

Normalt er teksterne noget af det første, der fanger mig ved en kunstner og noget af det, jeg lytter mest efter. Her er det dog ikke muligt, da jeg kan afsløre, at mit islandske er ikke-eksisterende. Et hurtigt besøg på Google Translate fortæller mig dog, at albummet indeholder titler som “Hvad Nu Hvis”, “Side Om Side” og “Det Som Var”, så jeg kan kun gætte på de smukke historier, som GDRN udfolder i sine sange. Selvom jeg bogstavelig talt ikke forstår et eneste ord, gør det mig ikke mindre interesseret i sangene, og jeg synes, det islandske sprog og GDNR’s stemme lyder både eventyrligt og tryllebindende, især på de mere stille numre som “Ein” og “Hlið við Hlið”.

“Hvað ef” er, indtil videre, alt hvad der er at finde i GDRN’s bagkatalog. 11 sange, lige under 40 minutters smuk musik, og jeg vil bare have mere – hurtigst muligt tak!

Del og kommentér

Ingen kommentarer endnu.
Vil du være den første?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *