New Weird Canada – Braids

Braids er del af "New Weird Canada"
Forleden faldt jeg over begrebet “New Weird Canada”. Som den nordlige, nutidige og køligt elektrificerede pendant til den sydlige, ti-årige og akustisk-freefolk “New Weird America”-betegnelse. Eller måske rettere som et modstykke. Et stille, indadvendt modsvar til tendensen til at søge efter det ægte i akustiske instrumenter.

Anledningen var gårsdagens udgivelse af Braids‘ fremragende album Flourish // Perish på Arbutus Records. På den ene side et knitrende og sonisk enkelt, ligefrem tilbageholdende værk, på den anden side en samling sange af rytmisk trippende og på vokalfronten melodisk udfordrende karakter.
Trioen Braids er naturligvis canadiere, de bor i Montreal og er signet til Arbutus Records, som vi tilbage i juni nævnte i vores artikel om Sean Nicholas Savage. Stemmen samples, trommerne er måske håndspillede, men rytmerne er fra elektronisk musik. Der er en tydelig følelse i musikken, vokalen har en sand ekspressivitet.

Braids – Amends

Arbutus’ første claim to fame var at spotte talentet i Grimes, og udgive hendes første plader Halfaxa og Geidi Primes. Men hvor Grimes  udadtil har stået i front for udviklingen på Montreals musikscene, adskiller hendes udtryk sig ganske tydeligt fra Braids’, Sean Nicholas Savages’, Majical Cloudz’ og de andre. Grimes chokerede og var dansabel. Pink hår, feminisme, en god plade, en ny tids popstjerne, som står alene i sin henvendelse til omverden. En henvendelse, der konstant tager form i en anklage, der altid vender sig udad.

Braids – Hossak

Omvendt vender Braids, eksempelvis på “Hossak”, blikket indad i sit arbejde med det fremmede og det trygge. Det forventede og det overraskende. Med melodistumper, som springer et par af de oplagte toner over. Tonerne har en rund og rar klang, men uforudsigeligheden er mystisk. Stemningen er tysmørkeblå, den svævende vokal er på ensom månevandring. Vi er i et helt roligt, men forvrænget drømmelandskab. Men udover trommerne og vokalen er alle elementerne elektroniske – ikke naturlige. Der ligger en underspillet uhygge under græsset… Det ukendte i Braids’ univers pirrer nysgerrigheden og usikkerheden samtidig. Der spirer nyt op i drømmelandskabet.
Braids er weird, er new og er indbegrebet af “New Weird Canada”. En stil, som roligt lister sig ind på sin lytter med umiddelbart overskuelige, men detaljerige produktioner.

Braids – Fruend

Braids’ forsanger Raphaelle Standell-Preston (også kendt fra det musikalsk og lokalt stærkt beslægtede Blue Hawaii) kommer i et inerview fra Huffington Post med et godt bud på, hvorfor Braids’ album Flourish // Perish er så tiltrækkende og fascinerende i sin mysik: at elektronisk musik er den “most emotional and human form of music” fordi “people are naturally progressing towards making art that reflects their environment and I think that’s electronic music.”

Lyt til vores WiMP-playliste med det bedste “New Weird Canada”:

Vi vender helt sikkert tilbage til New Weird Canada. Tjek i mellemtiden bloggen Weird Canada ud.
Sean Nicholas Savage spiller på Loppen den 3. oktober sammen med Small Black. Billetter. Event.
Majical Cloudz spiller på JAZZHOUSE den 21. oktober . Billetter. Event.

Del og kommentér

Ingen kommentarer endnu.
Vil du være den første?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *