Distortion 2013: Todd Terje – Norges discoprins, back with a vengeance

Todd Terje

Vi forklarede det kort for vores læsere i sidste uge, men for dem, der skulle have misset det, så er Distortion, festivalen der fejrer Københavns natteliv, tilbage i byen, og vi vil med blot få dage tilbage præsentere nogle af de navne, vi ser mest frem til at opleve.

Hvis man befinder sig i det københavnske natteliv bare med jævne mellemrum, vil man på ingen måde opfatte norske Todd Terje (aka Terje Olsen) som et ubeskrevet blad. Senest han gæstede København var i efteråret 2011 for et tætpakket Dunkel, hvor folk stod som sild i en tønde og svedte om kamp med sidemanden. Forhåbentlig vil der være blot lidt mere plads til den individuelles udfoldelse, når den flamboyante discoprins lægger vejen forbi Distortion og dens slutfest på Refshaleøen lørdag.

Det, der i sagens hovedkerne har givet Todd Terjes navn en sådan værdi på den internationale scene for disco og house er, at Terje nærmest egenhændigt i sin egen generation har viderført, det, der har givet producere som Dj Harvey, Larry Levon og Dimitri From Paris kultstatus før ham; evnen til at skabe de forlængede, forfriskede og forfinede edits af gamle discoklassikere, som bringer dem nyt fornyet liv. Vi ser på daglig basis og i et stort omfang djs, der skaber venlige edits af gamle numre, som på grund deres udspring ikke fokuserer på en stabil og håndterbar rytme. Disse numre kan man ved hjælp af få kliks finde på sider som Soundcloud, men ingen af disse edits kan måle sig med hverken omfanget eller kvaliteten, Todd Terje har gjort det i, igennem snart et årti. I 2010 udkom et udpluk af disse edits på en mix-cd med titlen Remaster Of The Universe, udgivet via det tyske pladeselskab Permanent Vacation, og her sammensætter nordmanden nogle af sine bedste af slagsen, der blandt andet tæller en mere beatorienteret udgave af  José GonzalezKilling For Love, samt nogle af Todd Terjes bedste remixes gennem tiden.

Men allerede i 2004 er Todd Terje for alvor i færd med at sparke liv i sin karriere som musiker, da han med nummeret Eurodans” viste, at han også selv kan producere (Trivia: ‘Eurodans’ blev i 2012 samplet af Robbie Williams’ comeback-single ‘Candy’). Udgivelsen blev oprindeligt kun trykt i 60 eksemplarer, så lytterne fik for alvor først slået ørerne ud for nordmanden i 2005, da Prins Thomas genudgav nummeret på sit eget pladeselskab Full Pupp. Faktisk udgjorde Prins Thomas (med det borgerlige navn Thomas Moen Hermansen) sammen med landsmænd som Lindstrøm (Hans-Peter Lindstrøm), Dølle Jølle (barndomsvenne Jørn Knutsen) og Bjørn Torske en gruppe af ligesindede, som Todd Terje siden årtusindeskiftet har udvekslet musikalske ideer med. Netop Todd Terjes episke og udødelige remix af vennen Dølle Jølles Balearic Incarnation og det mere uptempo remix af Lindstrøms Another Station cementerede Todd Terjes evner bag knapperne og instrumenterne.

Disse remixes udkom i henholdsvis 2008 og 2006, og det virkede i lang tid som om nye produktioner af Todd Terje var en saga blot. De eneste livstegn vi modtog var, udover en tætpakket dj-kalender, nye edits og bootlegs af gamle funk- og diskoklassikere. Nu bestod serien også af materiale fra artister som Stevie Wonder, Curtis Mayfield, Michael Jackson, Paul Simon, Bee Gees, Canned Heat, Modern Talking, Imagination, Dennis Parkers Like An Eagle (som blev en personlig øjenåbner) og KC & The Sunshine Band, hvor særligt sidstnævnte edit, der tager fokus i det instrumentale groove på nummeret I’m Your Boogie Man blev en umiddelbar dj-favorit iblandt artister som Sound Stream, Tom Trago og residenterne på Berlins Panorama Bar. Først i 2011 sprøjtede Todd Terje nyt originalmateriale ud med hit-ep’en Ragysh via Gerd Jansons pladeselskab Running Back, hvor både titelnummeret og den mere tilbagelænede Snooze 4 Love stadig bliver spillet på flere af Københavns natklubber og barer. Sammen med det ligeså stædige klubhit “Inspector Norse”, som udkom i løbet af de første par uger af 2012 og et eminent, langtrukket remix af Hot Chips “How Do You Do” er det ikke svært at se, hvad det er, der har givet Terje fornyet stjernestatus. Han er simpelthen en af de bedste artister netop nu til at kombinere elementer fra disco, funk og sågar trance i et originalt houseudtryk, og det bliver spændende at opleve alt dette blive afspejlet i et virtuost dj-set, som han selv har beskrevet som ‘fjollet og effektivt’.
Vi byder ham varmt velkommen tilbage på den danske scene når han lørdag indtager Refshaleøen!

Del og kommentér

  Warning: Use of undefined constant regnsky_comment - assumed 'regnsky_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/b/c/0/regnsky.dk/httpd.www/wp/wp-content/themes/regnsky_/comments.php on line 45
 1. Jens Grelck says:

  Simpelthen fantastisk, at Todd får lov at udfolde sig igen. Lad for guds skyld den scene bestå, så længe de alle bliver ved med at spytte små som store genialiteter ud med jævne mellemrum.

 2. Nikoline says:

  Helt enig med Jens.
  Lad os få noget mere af det! Tror aldrig jeg får nok. Mere

  //Nikoline
  http://partyin.dk/koebenhavn-nyheder/distortion-final-party

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du også lyst til at sige noget?