Boards of Canada slipper første nummer fra ‘Tomorrow’s Harvest’

Boards of Canada

20. april markerede den sjette udgave af Record Store Day, en årlig fejring af grammofonpladen, en festdag som oftest betyder store køer til de uafhængige, fysiske pladeforretninger. Mange musikere bruger datoen til at (gen)udgive eksklusivt materiale i form af b-sider eller alternative versioner af forhenværende materiale, som en ekstra gave til de stræbsomme vinylinfanterister.

Noget ekstraordinært blev datoen også brugt til at søsætte en masse rygter om den skotske duo Boards of Canadas mulige tilbagevenden, efter at seks vinyler med hver sin kryptiske kode blev opstøvet af ivrige fans – i ægte Willy Wonka-stil. En udgave blev eksempelvis solgt i Other Music i New York, en anden i Londons Rough Trade East. Selve musikmaterialet var på disse plader nedprioriteret til fordel for en lang talrække, der som et andet puslespil skulle sammensættes med andre, før man kunne forstå budskabet. Det var først da duoen lancerede en ny hjemmeside, Cosecha Transmisiones, (spansk for “høstoverførsel”), at den kombinerede kode (699742628315717228936557813386519225) blev knækket. I sidste ende blev man igennem koden henvist til en video, der kunne bekræfte de mange rygter omkring den skotske duo; Boards of Canada vender denne sommer tilbage med sit første studiealbum i otte år.

Dette er den forkortede historie. For ret beset er der siden Record Store Day opstået nye historier om duoen på næsten daglig basis. Man skal sidde og opdatere Fact Magazine, Pitchfork, Little White Earbuds og alle de andre blogs/hjemmesider flere gange i døgnet, hvis man ikke vil misse den nyeste historie eller det seneste rygte om de skotske brødre Michael Sandison og Marcus Eoins gøren og laden. Boards of Canada har ikke udgivet noget originalmateriale siden ep’en Trans Canada Highway i 2006, men i løbet af den sidste måned har duoen holdt sin fanskare hen med små fragmenterede livstegn, som kunne lede til overbevisningen om, at et nyt album var på trapperne. Systematisk opfordrede man de ivrigste lyttere til at forstå de kryptiske livstegn, som Boards of Canada udsendte, og det har været en indsats som giver selv Daft Punks promoveringsmandskab kamp til stregen om at bære titlen for årets bedste reklamekampagne.

Når man nu kan nævne netop Boards of Canada og Daft Punk i en og samme sætning, forekommer det, at musikåret 2013 allerede nu ser ud til at blive husket for en ny slags markedsføring. Her kan større artister, som har levet i en årelang hiatus, løfte sin fanbase til at indgå som et aktivt led i promoveringen. Markedsføringskampagnen fuldendes med inddragelsen af de sociale medier, dedikerede forums og uafhængige blogs, ved at lægge brudte løseord og stykvise henvisninger frem på nettet og i medierne. Dette gælder selvsagt ikke for alle artister. Boards Of Canada har altid haft et element af mystik og skjulte budskaber i sin musik, men også artister som Daft Punk og Aphex Twin nyder godt af et ry som introverte personligheder, i hvert fald når det kommer til mængden af interviews og en delt modstand mod at være et offentligt ansigt i medierne. Derfor bliver selv de mindste bevægelser målt, vurderet og analyseret af nysgerrige fans, som tilfældet også er netop nu med Boards of Canada.

5. juni udkommer Boards of Canadas fjerde studiealbum, Tomorrow’s Harvest, der som tidligere nævnt er den første af slagsen i otte år siden forløberen The Campfire Headphase. Den første reelle smagsprøve sprang ud i går eftermiddags, da radioværten Zane Lowe i sit radioprogram på BBC Radio 1 kunne premiere det første udspil, Reach For The Dead. Efter uger med en masse kryptiske beskeder og video screenings i Tokyo er det en fornøjelse endelig at få lov at høre nogle behagelige synthmelodier fra den trendsættende duo. Det er den helt rigtige smagsprøve, man kunne tænke sig. Den varme, der udspringer af melankolien, fremført af analoge synths, er en typisk Boards of Canada-stil. Den minimalistiske udvikling henimod klimakset og den kraftfulde percussion giver imidlertid et præg om, at lyden og tematikken har skubbet sig, muligvis imod et aktuelt samfundspolitisk emne som overvågning.

Ligesom med tidligere albums udkommer Tomorrow’s Harvest på det engelske pladeselskab Warp. Vi vil (forhåbentligt, såfremt vi ikke misser noget) vende tilbage med flere spændende Boards of Canada-nyheder frem imod udgivelsesdatoen.

Del og kommentér

    Warning: Use of undefined constant regnsky_comment - assumed 'regnsky_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/b/c/0/regnsky.dk/httpd.www/wp/wp-content/themes/regnsky_/comments.php on line 45
  1. Jakabov says:

    Det er bare SÅ stort og nøj hvor er det bare et glædeligt gensyn med BoC. :-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du også lyst til at sige noget?