Julen startes af Det Elektriske Barometer

Alle mine butiksbesøg i december måned foregår med hovedtelefoner på. Jeg hader moderne julemusik. Jeg kan slet ikke snuppe de lykkelige melodier og kvalmende naive tekster. Jeg holder af brunkager, salmer, stearinlys og gran, men populærmusikkens take på højtiden skal bare forsvinde langt, langt væk.

Og dog. Der findes enkelte julesange, jeg godt kan håndtere. Sufjan Stevens ‘, eksempelvis. Phil Spectors kan også lige gå an. Og netop dem har måske været inspirationskilden for den julesang af nyere dato, som jeg kan kapere. Den er signeret af Kala-OK og Kirsten & Marie, men i virkeligheden står Det Elektriske Barometer bag. Det var i hvert fald Barometer-vært Mads Axelsen, som kom på ideen om at lave en fin indiehymne til højtiden, og sammen med tekstskriveren Nicolai Koch satte de to Tambourhinoceros-acts på opgaven.
Resultatet hedder “Julen Blir Hvid”, og emmer af forventningens glæde. Kala-OKs simple melodier og fyldige rumklangsrytmer klæder Kirsten & Maries skønsang. Detaljerne glimter, og det hele virker lige så let som vinterens første, blødt dalende sne. Det vuggende, blide tempo klæder pigernes helt lyse vokaler afsindigt godt. Nummeret er lige til at spise, på samme måde som de andre julesange er det, men det er ikke tomme kalorier. Jeg har lyst til at mærke glæden fra popmusikkens umiddelbare tilfredsstillelse, men jeg vil også gerne vide, at der ligger mere bag. Har dem som siger, at forventningens glæde er den største ret? I wouldn’t know, men når det kommer til musik, er den kriblende fornemmelse af, at det sublime lurer lige på den anden side af den næste bro helt fantastisk. Den fornemmelse får vi på “Julen Blir Hvid” – den ligger og putter sig sammen med den fornemme sangskrivning, som holder nummeret sammen. Lige til at spise.

Når jeg juleaftens dag går hjem til mine bedsteforældre gennem et København i sort/hvid, vil “Julen Blir Hvid” sænke julefreden på mest harmoniske vis.

Kala OK & Kirsten & Marie – Julen Blir Hvid
[audio:http://www.regnsky.dk/wp/wp-content/uploads/2012/11/Julen-Blir-Hvid-LIM11.mp3]

“Julen Blir Hvid” er Det Elektriske Barometers julesang i hele december måned, hvilket betyder at alle udsendelser til jul indledes af netop det nummer. Vældig fin idé!

Del og kommentér

Ingen kommentarer endnu.
Vil du være den første?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *