Musikken som crime-scene 3

Sommeren er så fuld af sød musik. Så jeg fortsætter med at forfølge spørgsmålet: Findes der uhyggelig musik? Læs de første to indlæg om henholdsvis footwork og Vladislav Delay.

Scream Movie – Soundtrack

Vi ved at der er masser af musik, der spiller med tegn eller symboler for uhygge. Tænk på “Thriller” eller al den ”uhyggelige” filmmusik.

Michael Jackson – Thriller

Men når jeg lytter til soundtracket fra en nyklassiker som Scream, oplever jeg ikke rigtig uhygge (selvom det er et nice soundtrack). “Thriller” har måske en scary melodi, men den er på ingen måde uhyggelig. Vi kommer måske lidt tættere på det skræmmende med soundtracket fra Twin Peaks eller med et band som Salem.

Salem – King Night

Ser man videon gør de i hvert fald, hvad de kan for at udtrykke uhygge. Men i mine øre forbliver det hovedsagligt ved det symbolske: Jeg ved det handler om uhygge, men jeg oplever den ikke. oOoOO er et andet navn, der har spillet på det uhyggelige, hvilket generelt gælder en del udgivelser fra Tri Angel Records.

oOoOO – Plain Is Hot

Men findes der musik, som reelt kan vække en følelse af uhygge og samtidigt være smuk? Jeg har i de sidste to indlæg fremhævet to elementer, der virker afgørende for at vække fornemmelsen af uhygge: For det første en intensiv og aggressiv rytme – i stedet for det sfæriske ”spøgelsesagtige” udtryk, som er totalt hyggeligt for en moderne lytter. For det andet en rumfornemmelse, der kan vække en følelse af disorientering, klaustrofobi eller intens spænding. De to elementer kan sammen skabe et reelt ubehag og en angstprovokerende fornemmelse ved selve lytningen. Mit første eksempel var af samme grund et sprit nyt footwork nummer, hvilket jeg nok stadig synes, er det mest uhyggelige track, jeg har kunne opdrive (genren spiller generelt med den fin grænse mellem ubehag og skønhed). Forleden fandt jeg så den nye ep fra Vladislav Delay frem, der også arbejder med en intens og ubarmhjertig rytme kombineret med steddannelse. Som en læser gjorde opmærksom på i en kommentar til den tekst, så arbejder Delay på sin ep ud fra et eksperiment med dansemusikken, hvilket også var fokus for hans seneste album Vantaa fra 2011. Jeg har i dag fundet et par tracks, der også befinder sig tæt på dansegulvet (et oplagt gerningssted), og som måske alligevel har spor af de to uhyggeselementer. Hvad menere du? Kan du mærke angsten?

A Made Up Sound – Malfunction (Despair)

A Made Up Sound a.k.a. Dave Huisman laver musik, man altid bør spidse øre til. På det her nummer kombinerer han en stædig og stiv rytme med et uroligt beat. Som det fremgår at nummerets titel kredser musikken helt klart om en fornemmelse af desperation, provokation og en febrilsk søgen efter en flugtvej. Det kan man også se på nummerets opbygningen, der konstant tilspidser kampen mellem den rigide, stabile rytme og det flygtende, destabiliserende beat.

Bandshell – Dust March

Bandshell er et relativt ukendt navn, men har netop signet på Hessle Audio, der jo er et af UKs mest prestigefulde labels for elektronisk musik, især klubmusik. Bandshell er dog ikke særligt fokuseret på klubben, hvilket man også kan høre på “Dust March”, der helt klart har et subtilt element af western-agtig spænding. Tracket besidder ikke samme stressende rytme, som de andre uhyggelig numre, jeg har fremhævet i denne serie, men den ro som beatet udviser er alligevel hård på en måde, der kan virke ubehagelig.

Har I noget uhyggelig og smuk musik, man bør høre? Udover de to elementer jeg har nævnt, er der andre kriterier for uhyggelig musik, der er interessante at lægge mærke til?

Del og kommentér

  Warning: Use of undefined constant regnsky_comment - assumed 'regnsky_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/b/c/0/regnsky.dk/httpd.www/wp/wp-content/themes/regnsky_/comments.php on line 45
 1. Jeg synes at Pink Floyds ‘Careful With That Axe Eugene’ er den mest uhyggelige sang jeg nogensinde har hørt! Fik engang åndenød da jeg havde min iPod på shuffle mens jeg cyklede og den sang nåede klimaks mens jeg holdt i et lyskryds. Den er lang, men bare lyt og vent…

  Sangens titel sat sammen med musikken giver de mest forfærdelige indre billeder uden brug af en fortællende historie. Det er virkelig godt lavet.

  Her er sangen blevet sat til klip fra The Shining: http://www.youtube.com/watch?v=u_nsiNBqjfE

  En anden uhyggelig Pink Floyd sang er ‘Is There Anybody Out There?’ http://www.youtube.com/watch?v=aHN6AViJAvI

 2. Nårh ja, og så selvfølgelig Tom Waits ‘What’s he building in there?’. Den er fandme også uhyggelig hvis man hører den alene en mørk aften… http://www.youtube.com/watch?v=nMqxNPsfN50

 3. Anders says:

  Eksempler på smuk uhyggelige musik i mine øre:
  ///▲▲▲\\\ – How They Kill You
  http://www.youtube.com/watch?v=vpoMCCTxdHg

  Autechre – Dropp
  http://www.youtube.com/watch?v=hWGUnrIiOoI

  Disharmonics – M422 M3D14 (et remix af Agnes Obels Philharmonics)
  http://soundcloud.com/m422-m3d14/disharmonics-philharmonics

  White Ring – IxC999
  http://www.youtube.com/watch?v=_7XJHiLSKKk

  Dead Can Dance – Ocean
  http://www.youtube.com/watch?v=E8XNg3iB4sA

  †‡† (Ritualz) – MISERY WALK
  http://www.youtube.com/watch?v=TlW6zsXzbPM

  iamamiwhoami – t (et sødt lille pop-nummer der leger med nogle af de samme æstetikker)
  http://www.youtube.com/watch?v=bW89Pv8QrX4

  har udeladt Salem og oOoOO da du allerede har nævnt dem, men ville selv have valgt nogle andre numre til at showcase når de gør uhygge rigtig godt.

  Men der ud over så er rigtig uhyggelig musik jo ikke smuk… ;)

 4. Tobias says:

  Trentemøllers remix af Klovn – McKlaren gør det RIGTIG godt, når det kommer til at skabe en uhyggelig atmosfære, på en hyggelig måde. Nummeret er virkelig afdæmpet, men stadig kuldegysende uroligt og paranoidt. Det er et gammelt nummer, men det er noget af det bedste jeg har hørt længe i denne genre.

 5. Tobias says:

  … Og her var lige et link til de dovne! ;)

  http://www.youtube.com/watch?v=GF1QgJiOJVU

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du også lyst til at sige noget?