Bas-tema dag 3: الرأس aka السيّد

Bas-ugen fortsætter, men tager nu en uventet og ophidsende drejning! I dag vil du helt eksklusivt kunne høre arabisk, bas-baseret hip hop på Regnsky. Vi præsenterer to numre til streaming fra den libanesiske digter og rapper El Rass, der sammen med produceren Munma har udgivet albummet Kachf el Mahjoub / Unveiling the Hidden.


Der hersker en variation af musik og temaer her på bloggen, som nogen vil kalde elskelig, andre måske forvirrende. Den ene dag elektronisk musik fra 90erne, den anden dag dybdegående interview med The New Spring. I dag skal diversiteten (eller forvirringen) have lov at nå nye højder med et indslag, der på flere niveauer er eksotisk på Regnsky: Arabisk hip hop – klassisk arabisk endda (som i: det der skrives i Koranen!). Det er dog ikke for eksotismens skyld, at du skal høre rapperen EL Rass og produceren Munma. Her midt i bas-ugen er det faktisk ikke spor forvirrende, men snarere helt oplagt at lægge øre til bassens gang i hip hop. Og i stedet for at gøre som man plejer og vende blikket mod UK, synes jeg, vi skal tage en tur til Beirut.

El Rass & Munma – Sanadet / Treasury Bonds

[audio:https://www.regnsky.dk/wp/wp-content/uploads/2012/05/06-Sanadet-_-Treasury-Bonds.mp3]

Alt hænger i luften på ”Sanadet / Treasury Bonds”, højspændt, og alligevel roligt. Bassen både bobler derudaf og trækker os samtidig mod jorden som et tågehorn, der vil huske os på, hvor vi er. Der er ingen eskapisme at spore i produktionen. El Rass’ flow trækker i beatet, han ligger langt tilbage på slaget, inden han indhenter tempoet igen. Selvom vi ikke kan forstå teksterne, kan vi nyde hans raspende markering af de mange konsonanter, som springer og flyder vidunderligt smukt som den arabiske skrift, der på én gang glider og stikker.

Produktionerne er ikke revolutionerende, men de gemmer på mange kloge og velplacerede overraskelser. Nummeret ”Yoga” er et af de mere dubbede tracks. Læg mærke til, hvordan rappen tydeligvis er karikeret, satirisk i starten, som om der opremses et barnerim eller noget i den stil (man kan kun gætte). Den alvorlige tone vender dog hurtigt tilbage, skarp og fyldig.

El Rass & Munma – Yoga

[audio:https://www.regnsky.dk/wp/wp-content/uploads/2012/05/08-Yoga.mp3]

Hvis man læner sig tilbage og lader sig suge ind i de ukendte lyde og deres variationer opstår der et helt specielt lydlandskab. Man kan tydeligvis høre det er sprog, meningsfulde tegn, men man surfer hen over dem, kun bevidst om deres intensitet, ikke deres betydning.

El Rass kan også høres i andre samarbejder. Her med produceren Hamorabi i et lækkert sample-orienteret track, der er vildere og mere uroligt end albummet. En ikke dårlig start på fredagen.

Hamorabi 13th imam & El Rass – Sourat Souria حمورابي والراس-سورة سورية by الرأس akaالسيّد

Jeg håber at I har fået smag for kombinationen af den arabiske tunge og tung bas. El Rass og Munmas album kan købes her. Vi ses i morgen til mere bas (hvor det hele bliver mere hardcore på en lørdags-agtig måde)!

Del og kommentér

Ingen kommentarer endnu.
Vil du være den første?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *