Roskilde 2011: Jatoma interview

To. Så få koncerter har electronica-trioen Jatoma givet i Danmark. Publikum får altså noget af en eksklusiv oplevelse, når Tomas Barfod og Electrojuice-drengene Mads Kolding og Jakob Littauer fredag kl. 20:30 indtager Cosmopol-teltet. Sidste år tilfaldt Roskilde-æren Electrojuice, og med åbningskoncert på samme scene imponerede de med en intensitet og et nærvær, det var svært ikke at blive fortryllet af – ikke mindst i kraft af den medbragte trommeslager. I år er konstellationen selvfølgelig en anden, men de organiske rytmer går igen.

“Tomas spiller for det meste trommer, men nogen gange også Jakob. Mads spiller synths og synger i en forvrænget mikrofon med autotune, echo og en hel masse syrede effekter sluttet til. Jakob spiller også synths og styrer forksellige loops på en sampler,” fortæller Jatoma om deres liveopsætning. Den skiftende opstilling går igen i gruppens produktionsfaser:

“Nogle sange har vi lavet hver for sig, andre har vi lavet hundrede procent fælles, men man må nok sige, at vi har hvert vores specialer, der egentligt supplerer hinanden meget godt. Jakob lægger meget vægt på harmonierne og de mere melankolske numre, hvorimod Mads tit er den, der søger for at numrene bliver fjollede og syrede. Tomas er god til rytmerne, både de simple og tighte, men også de skøre og mere svævende trommer.”

Den ofte kamuflerede vokal beskriver bandet “som et andet element på numrene, altså lidt som et instrument. De giver en meget nærværende og organisk lyd.” Vokalen kan være svær at dechifrere fra synthen – vokalerne er altid pakket godt ind i en masse effekter, og det er tit svært at høre, at det faktisk er en vokal. Jatoma leger med vores forestilling om, at al elektronisk musik skal ledsages af stabile, dansable 4/4-rytmer, hvis mål er at sætte gang i dansemusklerne.

Balance mellem det atmosfæriske, melodisk dragende og støjende intense er clu’et hos Jatoma såvel som hos Electrojuice. Selv betegner Jatoma støjen som “noget, der tit er med til at skabe et syret og mere kaotisk klimaks.”

Kort før Electrojuice’ optræden til et afterparty på dette års SPOT Festival proklamerede duoen, at det nu er tid til en pause. Hvad det medfører for Jatoma står endnu hen i det uvisse, men en ting er sikkert: Roskilde koncerten er en sjælden mulighed for at opleve trioens både tilbageholdende, skrøbelige og hårdtslående electronicatechno.

Jatoma spiller fredag kl. 20:30 på Cosmopol.

Jatoma – Paper Lights
[audio:https://www.regnsky.dk/wp/wp-content/uploads/2011/06/09-Paper-Lights.mp3]

Jatoma – Little Houseboat
[audio:https://www.regnsky.dk/wp/wp-content/uploads/2011/06/01-Little-Houseboat-1.mp3]

Del og kommentér

    Warning: Use of undefined constant regnsky_comment - assumed 'regnsky_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/b/c/0/regnsky.dk/httpd.www/wp/wp-content/themes/regnsky_/comments.php on line 45
  1. wonky carton says:

    nice eva!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du også lyst til at sige noget?