Oval

Der findes flere nuancer af grå, end der gør af hvid og sort.
Krydsfelter er til at dykke ned i, til at analysere og blive klogere af.

Der er sandsynligvis kun ganske få, der i dag husker, hvem Oval er. Jeg gør ikke. Måske ikke så mærkeligt, for Markus Popps soloprojekts første plade udkom i 1993 og den sidste i 2001. Det var altså før Internet Explorer eksisterede, og dengang aviser var noget, de fleste startede morgenen med at hente i postkassen.

Long time, no hear. Indtil maj i år var der helt stille omkring Oval. Men så lokkede selskabet Thrill Jockey med en kontrakt. Allerede i juni blev ep’en Oh udgivet, og kort efter fulgte den lige så beskedent navngivne langspiller, O.
Ovals musik består af krydsfelter. Du skal kigge godt efter, for at finde melodien, og være udstyret med en vældig godt udviklet rytmesans for at mærke sammenhængen. Oval opstår i krydsfeltet mellem toner og larm, og skaber derfra sjældent hørt musik.

Det knitrer, som slutningen af 90’ernes IDM (Intelligent Dance Music) gjorde det og støjrocker som Tortoise (hvem Oval da også tidligere har remixet). Lyder det studentikost? Det ville det også være, hvis ikke Oval havde så pokkers godt styr på galskaben. For følelsen og melankolien vægtes på højde med genre- og “hvad-er-musik”-eksperimenter – eksempelvis på numrene “Hey” og “Ah”. Her rammes en melankolsk, blå tone, der griber om lytteren og fastholder denne i de fascinerende og hypnotisk legende lydbilleder.

I sin musik går Oval tilbage til det oprindelige – tilbage til renheden, tilbage til naiviteten, tilbage til skuffelse. I denne proces krydser felterne, og sammensmelter påny den enkle skønhed med de komplekse, udfarende eksperimenter. Føler du dig også klogere?

Ovalhey
[audio:http://www.regnsky.dk/wp/wp-content/uploads/2010/11/01-hey.mp3]

Ovalah!
[audio:http://www.regnsky.dk/wp/wp-content/uploads/2010/11/1-02-ah.mp3]

Del og kommentér

Ingen kommentarer endnu.
Vil du være den første?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *