Roskilde Festival vs. Strøm

“Welcome to the great ROCK festival”

Sådan lyder Roskilde Festivals statement for årets 40-års jubilæum. Et statement, der kædet sammen med årets program, har fået mig til at tænke et ord: stilstand.
For elektronisk musik ting, er der er så lidt af på programmet, at det nærmest er ikke-eksisterende. Ret bizart at Roskilde Festival, Danmarks så godt som eneste større festival (målt både på publikumsmængde, musikalske ambitioner og renomé), vælger at skrue så markant ned for ambitionerne og tilmed negligerer den velsagtens største musikhistoriske udvikling siden 50’erne.

De, der kan finde mere end et techno, minimal eller house-navn i årets officielle program må gøre sig fortjent til titel som årets bedste guldgraver. Disco er som eneste elektroniske genre repræsenteret på årets festival, men blot med navne, der lægger sig så tæt op af hinanden, at det ikke ændrer det overordnede indtryk særligt.
Hvorvidt Roskilde Festival finder den elektroniske musik for useriøs, kun egnet til fest eller simpelthen har valgt at udelukke den som naturlig indskrænkning, ville være interessant at vide.

En anden mulighed kunne også være, at de overlader 1/3 del af nutidens musikudbud til dem, der kan finde ud af det. For heldigvis tager andre kræfter den elektroniske musik seriøst.
Folkene bag Strøm Festival fortjener al den ros, de kan få. I dag blev første portion navne til festivalen, der løber fra 16.-22. august, offentliggjort og de repræsenterer et kvalitetsbevidst program, som i den grad får inddraget elektronisk musiks mange undergenrer.
For at starte, hvor begejstringen er størst:

Pantha Du Prince besøgte i foråret Dunkel med et decideret fremragende album nyligt udgivet. Black Noise maler tyskeren atmosfæriske lydlandsker med både mildt støjende flader og sarte, organiske detaljer, der skaber et lydbillede med diversitet og personlighed.

Pantha Du PrinceSatellite Snyper
[audio:http://www.regnsky.dk/wp/wp-content/uploads/2010/03/06-Satellite-Snyper.mp3]

Personlighed har den noget beslægtede englænder Four Tet også. Egentlig var Four Tet og Pantha Du Prince længe mine bedste bud på et ambitøst indslag på Roskilde Festivals program, men når der er blevet sovet i timen der, er en lun sommeraften i Enghave Parken ikke et dårligt sted til Four Tets electronica, der ligesom Pantha Du Prince i stemning ikke ligger langt fra mere organisk musik.

Four TetSing
[audio:http://www.regnsky.dk/wp/wp-content/uploads/2010/05/Sing.mp3]

Derudover hiver Strøm også sidste års mest omtalte dubstep/crossover kunstner, Mount Kimbie, til Danmark. I samme bas-frekvensen findes Untold, der har remixes af bl.a. The XX og Moderat på samvittigheden. Faktisk besøgte han Dunkel tidligere på året, men til så stor succes, at han altså vender tilbage igen til august.

Også en af Regnskys egne favoritter fra dj-tasken vil garantere fest i hovedstaden. Spanske Flavio Diaz leverer legesyg techhouse med melodien i fokus og tempoet i top. Alysa fra sidste års udgivelse er et fremragende eksempel på, hvordan techhouse kan have massevis af detaljer, stadig være dansabelt og rent faktisk være til at lytte på før kl. 03 om natten… Tag den, Roskilde Festival.

Flavio Diaz – Alysa
[audio:http://www.regnsky.dk/wp/wp-content/uploads/2010/05/Alysa-Original-Mix-1.mp3]

Resten af Strøm Festivals program kan ses her.

Del og kommentér

  Warning: Use of undefined constant regnsky_comment - assumed 'regnsky_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/b/c/0/regnsky.dk/httpd.www/wp/wp-content/themes/regnsky_/comments.php on line 45
 1. Theodor C. says:

  Enig enig enig enig! Og Distortion skal vel også have lidt credit.

 2. Mark Theis says:

  Du har helt ret!
  Strøm og Distortion står øverst på min liste.

 3. Lars says:

  Hørt!

 4. Rasmus D says:

  Jeg må indrømme at jeg også gerne ville have mere elektronisk musik på Roskilde (hvornår ønsker man ikke dette?), men synes nu at de har en del elektronisk eller i hvert fald musik med mange elektroniske elementer, jeg kan da hurtigt nævne nogle af de navne som jeg glæder mig til:

  Casiokids
  Electrojuice
  Eim ick
  Miike snow
  Moderat
  Sleep party people
  When saints go machine

  Selvfølgelig gør Strøm og Distortion et bedre arbejde med at skaffe mere af den slags musik, men det er jo også fordi de specialiserer med denne genre.

 5. Rasmus says:

  Synes nu Roskilde har klaret det ok i år, men man må jo nok bare vænne sig til tanken om, at Roskilde ikke prioriterer den elektroniske musik super højt. Til gengæld er det fantastisk at Strøm, Distortion, RAW og Trailerpark har skrabet så vilde lineups sammen. Det hæver i hvert fald mine forventninger til sommeren en del

 6. Thomas J says:

  Spot on. Jeg kan huske, jeg også hatede på Roskildes usexede rockambitioner her på siderne for godt et år siden. Men come on; Nephew, Dizzy og Jack Johnson skal da nok sparke gang i festen. hmm.

 7. Kristian says:

  Fuck resten, så længe jeg bare får lov til at se/høre Moderat!

 8. alexander says:

  kristian@ Moderat er også vilde live!

 9. Jakob says:

  Fantastisk program!

  Glæder mig alt det nævnte samt Style of Eye.

 10. Terne says:

  Jeg claimer hermed titlen som året guldgraver. To prove my point:
  Mathias Aguayo, Ikonika vs. Cooly G, Moderat, Roska, Schlachtofbronx, Tim Sweeney, Eim Ick, LCD Soundsystem, Pendulum, The Prodigy.
  Nok ikke mange ud af 160 kunstnere, men Roskilde er som du selv siger en rockfestival. :) .

 11. Søde Terne, jeg synes den er lidt søgt :)
  Mathias Aguayo er helt korrekt, men så går dine navne altså også hen og bliver enten regelret dubbede (Roska, Ikonika vs. Cooly G) eller med det musikalske og oplevelsesbaserede i fokus, i form af egentlige koncerter (LCD Soundsystem, Eim Ick, The Prodigy). Der er stadig ikke meget electronica/elektronisk baseret/techet/houset på denne festival – også selvom at RF er en rockfestival, nu understreget til punkt og prikke ;)

 12. Mathias says:

  Søde Morten, nu syntes jeg det hele bliver lidt søgt. :)
  Vi kan nok blive enige om der sagtens kunne være flere elektroniske navne. Uden tvivl.
  Men hvis vi trækker de oplevelsesbaserede koncerter fra så er der alligevel Mathias Aguayo, Ikonika vs. Cooly G, Moderat, Roska, Schlachtofbronx og Tim Sweeney. Og det er måske ikke mange, men syntes alligevel de repræsentere andet end kun disco og så syntes jeg også de dubbede tæller med under det elektroniske musik. Men det måske bare mig? :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du også lyst til at sige noget?