Lyden af økuller

Vi har været foruden hende i lang tid, og afsavnet har nærmest ikke været til at udstå. Vores yndlings-dj, Johanne Schwensen, fra den ligeså elskværdige duo Ung Flugt, har ikke beriget denne blog med et gæsteindlæg længe, men det har sine årsager. Nu kan vi igen prale af hendes pyntende tilstedeværelse, der beskriver de seneste måneders omvæltninger og ikke mindst anbefaler hendes seneste, musikalske kærlighed.

For lidt tid siden sad jeg til en forelæsning og blev overvældet af træthed. Ugidelighed. Den slags, som hverken søvn, kaffe eller frisk luft nogensinde vil kunne afhjælpe. Jeg begyndte derfor straks at undersøge hvordan jeg hurtigst, nemmest og mest drastisk kunne påføre mig forandring. Et “change of setting” der både skulle bringe uforudsigelighed og udfordre mine indgroede idiosynkrasier. Jeg fandt frem til et lille badehotel på en fjern ø, jeg aldrig før havde besøgt, og da jeg umiddelbart ikke kunne komme i tanke om en større modsætning til det københavnske byliv, trykkede jeg på standbyknappen og drog afsted. Studiet, arbejdet, mikserpulten, alt sammen på pause. Væk med det daglige trummerum, og ind med et forceret fællesskab af tyve tilfældige højskoleunger. De skulle udvide min horisont, give fra sig af deres musikalitet og dele ud af deres forskelligheder. Stoledans, improvisationssang, rollespil og en smeltedigel af særheder. Ægte grundtvigiansk dannelse.

Da introugens mindre skunkpsykose og den første omgang økuller var fortaget, gav jeg mig til at lede. Hvad jeg ledte efter var jeg ikke helt klar over, men jeg vidste at jeg ikke ville være et sekund i tvivl når jeg endelig havde fundet det. Jeg begyndte med steder der umiddelbart virkede fornuftige, som i samtaler, i naturen, i klaverundervisningen og i mit computersoftware. Men knap nok havde jeg påbegyndt jagten, før jeg opdagede, at det jeg søgte var endnu mere oplagt. Det sad nemlig lige over for mig – med tillukkede hørebøffer og en diskret dragende aura af koncentration. Måske derfor blev jeg nysgerrig, og måske derfor kunne jeg ikke lade være at anstrenge ørerne lidt ekstra for at opfange tonerne der tøjledes med. Jeg samlede mod til at spørge om jeg måtte lytte med, og da jeg fik lov, blev jeg lullet ind i et univers som jeg sidenhen ikke har kunne slippe. Jesper Ryoms elektroniske univers.

Jeg har før hen galet op om den gode musiks grundlæggende villedthed. Her har jeg fundet den i rendyrket elektronisk form fra en ung mand hvis publikum er ham komplet ligegyldig. Jesper komponerer hverken for fame eller fisse, men fordi musikken fylder alt og mere til – og derfor må ud. Med samples hentet fra en beundringsværdigt broget musiksamling, og med en forkærlighed for hip-hop, dub og selvspillede guitarriffs, sammensætter han stemninger der har så meget nødtvungenhed og originalitet over sig, at man ikke kan andet end at lytte. Jeg ved ikke om det er decideret smerte, der trænger sig på, men jeg kan med sikkerhed sige at han ville have ondt, hvis ikke han fik kanaliseret sine sindstilstande ud igennem computeren. Hvad end de manifesterer sig i drævende dagen-derpå electronica, reflekterende house, eller ukategorisérbare beats, afspejler de en indkapslet øjeblikkelighed som jeg sjældent har mødt i laptopmusik. Så jeg fandt hvad jeg søgte. Et legende, lovende og ligetil forårssoundtrack der giver mig den gnist jeg gik og manglede.

Faktisk fængslede Jespers musik mig i en sådan grad, at jeg var nødt til at sende det videre til København, for at få bekræftet at det ikke bare var mig der var blevet underlig sentimental af at være så øisoleret. For blot en uge siden spillede jeg ham for min dj-partner Najaaraq, og allerede i fredags blev han spillet for første gang på P3s Unga Bunga. Begyndelsen på en solstrålehistorie der viser at så længe den musikalske integritet er intakt, skal alt nok kunne lade sig gøre – også selv om man stinker til selvpromovering og kun har 25 MySpace-venner. Og ja, det siger vel næsten sig selv, at eventyret først lige er begyndt.

God søndag og god lytter.

Jesper RyomHold Me Close
[audio:https://www.regnsky.dk/wp/wp-content/uploads/2010/03/Hold-Me-Close.mp3]

Jesper Ryom87 decks
[audio:https://www.regnsky.dk/wp/wp-content/uploads/2010/03/87-decks-2.mp3]